Πράσινη ελιά

 Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε ως καταναλωτές είναι ότι, όλες οι ελιές στην αρχή είναι πράσινες, γιατί απλούστατα είναι ανώριμες και προέρχονται από καρπούς των οποίων η συγκομιδή δεν έγινε κατά την διάρκεια του κύκλου ωρίμανσης τους (δηλαδή πριν ακριβώς την μεταβολή του χρώματος τους προς το ερυθρό αλλά τη στιγμή την οποία έχουν αποκτήσει το κανονικό τους μέγεθος).

Οι χονδροελιές, μαζεύονται όσο είναι ακόμα πράσινες πριν ωριμάσουν και μαυρίσουν αντίθετα με τις καλαμών που μαζεύονται μαύρες.

 Γι’ αυτόν τον λόγο αργεί η ζύμωσή τους

Οι πράσινες ελιές περιέχουν λιγότερο ελαιόλαδο, πράγμα που δικαιολογεί την έντονη γεύση τους, την ελαφριά πικράδα τους αλλά και την σφιχτή και κρουστή σάρκα τους. Οι πράσινες ελιές έχουν την τραγανή γεύση των λαχανικών γι’ αυτό θεωρούνται ιδανικοί σύντροφοι των κυνηγιών, όπως πάπιες, αγριογούρουνο αλλά και κουνέλι, χοιρινό και η γαλοπούλα. Μπορείτε ωστόσο κάλλιστα να τις αναμείξετε με άλλα λαχανικά σε σαλάτες πράσινες ή σε σαλάτες με όσπρια και μπακαλιάρο.Δένουν τέλος πολύ όμορφα σε ψωμιά με διαφορα αρωματικά και βότανα